Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

TÉNYLEG JOLLY JOKER AZ ÜGYVÉDI FELSZÓLÍTÁS?

Az ügyvédi felszólítás és ügyvédi felszólító levél kulcsfontosságú eszköz a jogviták rendezésében. Ezek a levelek olyan jogilag megalapozott figyelmeztetéseket tartalmaznak, melyek célja, hogy megoldást találjanak a fennálló jogi problémákra, mielőtt további jogi lépésekre kerülne sor. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi is pontosan az ügyvédi felszólítás és az ügyvédi felszólító levél, milyen esetekben érdemes ezeket alkalmazni, és milyen hatással lehetnek a jogi ügyeidre.

AZ ÜGYVÉDI FELSZÓLÍTÁS ALKALMAZÁSÁNAK LEGGYAKORIBB ESETEI

Az ügyvédi felszólító levélnek egy nagyon fontos üzenete van. Jelzi a címzett részére, hogy az ügyfél megtette az első komoly lépést a jogainak érvényesítése érdekében. Milyen két területen élünk leggyakrabban felszólítással?

Követelésbehajtás: ha az adós nem fizet, az ügyvédi felszólítás gyakran az első lépés

Ezt talán nem szükséges külön részletezni, valószínűleg nem volt túl nagy meglepetés, hogy a követeléskezelés területe került az első helyre. A követelésbehajtás első lépése általában egy ügyvédi felszólító levél. Ez főszabály szerint nem egy kötelező lépés, azonban vállalkozások között, például egy felszámolási eljárás megindítását megelőzően viszont nem hagyható ki. Tapasztalataink szerint a vállalkozások közötti jogvitában a felszámolási eljárás megindulásának kilátásba helyezése nagyobb fizetési hajlandóságot eredményez, mint a fizetési meghagyásos eljárás (FMH) indításával való fenyegetettség. A felszámolás elrendelése esetén a cég megszűnését eredményezhető eljárás kezdődik, míg FMH esetén „csak” egy polgári peres eljárás.

Szerződéses jogviták

Ha a másik fél nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit, az ügyvédi felszólító levélben figyelmeztetjük szerződésszerű teljesítésre. Hibás teljesítés, késedelem, szerződésszegés és szerződésszegéssel okozott kár – csak, hogy néhány példát említsünk.

Munkaügyi felszólítás

Akár a munkáltató, akár a munkavállaló követett el valamilyen jogsértést, de a fél még nem kíván eljutni a munkaviszony megszüntetéséig, egy írásbeli felszólítás orvosolhatja a problémát. Amennyiben ez a probléma viszont továbbra is fennmarad, a felszólítás segít megalapozni a munkaviszony megszüntetésének indokolását.

MIÉRT ÉRDEMES ÜGYVÉDI FELSZÓLÍTÓ LEVÉLLEL MEGTENNI AZ ELSŐ LÉPÉST?

Minden esetben fel szoktuk hívni ügyfeleink figyelmét arra, hogy ár-érték arányban az ügyvédi felszólítás nem jelent túl nagy kockázatot. Az ügyvédi felszólító levélnek ugyanis kétféle „sorsa” lehet. Vagy hatékonyan megoldja a jogvitát, vagy – képletesen szólva – a kukában köt ki, és nem értünk el vele semmit.

Ha viszont az első verzió következik be, akkor rövid időn belül és olcsón sikerült további jogi lépések nélkül lezárni egy vitás helyzetet. Például, ha egy adós megkapja az ügyvédi felszólítást és kifizeti a tartozást, akkor a követelés a felszólító levél kiküldését követően gyorsan megtérült.

MI TÖRTÉNIK AKKOR, HA AZ ÜGYVÉDI FELSZÓLÍTÁS EREDMÉNYTELEN?

Ha a címzett nem reagál a felszólításra, akkor sincsen semmi veszve, az ügyfél – hacsak nem mulasztott egy jogvesztő határidőt – nincs elzárva a további jogi lépésektől. Végeredményben, egy kevés idő és az ügyvédi felszólítás költsége veszett csak kárba.

Bíróság előtti eljárás megindítása

Felszámolási eljárás esetén, vagy olyan ügyekben, ahol a jogvita tárgya nem lejárt pénzkövetelés, a bírósági út lehet az egyik következő lépés. Számolni kell természetesen azzal is, hogy egy bírósági eljárás rendkívül hosszadalmas és költséges. Egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk a perköltséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

Fizetési meghagyásos eljárás megindítása

3 millió forint alatt kötelező, 30 millió forintig pedig választható a fizetési meghagyásos eljárás megindítása. Ez akkor alkalmazható, ha az ügyvédi felszólító levélbe foglalt követelés lejárt pénzkövetelés és az adósnak van belföldi lakóhelye vagy székhelye. A fizetési meghagyással kapcsolatos korábbi cikkünk itt érhető el:

MIT TARTALMAZ EGY HATÉKONY ÜGYVÉDI FELSZÓLÍTÁS?

Az ügyvédi felszólító levélnek a tényállás és a jogszabályi megjelölés részét szerintünk úgy érdemes írni, mintha kereseti kérelem előkészítésével dolgoznánk. Ez nyilván 100%-ban nem lehet igaz, viszont mi ezt az elvet tartjuk szem előtt annak érdekében, hogy ha peres eljárásra kerül a sor, akkor a tényállásnak és az érvelésnek a váza már felhasználható legyen.

Egy jól megalapozott ügyvédi felszólítás növeli a jogvita sikeres lezárásának az esélyét:

  • Tényállás, az előzmények ismertetése
  • Jogszabályhelyek pontos megjelölése
  • Jogi érvelés
  • Felszólítás, határidőtűzés
  • Jogkövetkezményekre való figyelmeztetés
  • Mellékletek

A JÓ ÜGYVÉDI FELSZÓLÍTÓ LEVÉL TÉNYLEG MINDENT MEGOLD?

Ezt sajnos nem lehet kijelenteni, ezért minden ügyfelünk figyelmét fel szoktuk arra hívni, hogy a felszólító levél eredménye az gyakorlatilag a másik fél hajlandóságától függ. Nekünk ügyvédként azonban az a dolgunk, hogy olyan felszólító levelet készítsünk elő, ami a lehető leginkább megalapozza a címzett számára azt, hogy a jövőbeni esetleges következmények elkerülése érdekében érdemes inkább teljesíteni a felszólításban foglaltakat.

HAVIDÍJAS ÜGYVÉDI SZOLGÁLTATÁS VÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE

Egy vállalkozás életében többségében olyan jogi ügyek merülnek fel, ahol ugyan nincs előírva az ügyvédi közreműködés, de a céged jövője múlhat azon, hogy kéred-e ügyvéd segítségét vagy nem. Ha természetes, hogy a pénzügyeidet rendben tartod és kiszervezed könyvelőnek, a jogi ügyeidről is így kell gondolkodnod.

Küldetésként tűztük ki azt, hogy az állandó jogi képviseletet a nagyvállalatok mellett a mikro-, kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé tudjuk tenni. Ennek érdekében alakítottuk ki kifejezetten a KKV-kra szabott Business csomagjainkat.

Ha úgy érzed, hogy tudnánk segíteni a céged fejlődésében, foglalj időpontot az online időpontfoglaló rendszerünkön keresztül vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Ha a díjazással kapcsolatban érdeklődsz, ezen a linken akár az egyes ügytípusokra lebontva arról is olvashatsz, milyen szempontok szerint határozzuk meg a díjainkat: