Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

Szakterületek

Öröklési jog
hagyatéki eljárás

Hagyatéki eljárás, öröklési jog

szakterület

Halálozás esetén sajnos nem a gyász az egyetlen dolog, ami érinti a hozzátartozókat. Az elhunyt hagyatékának jogi sorsát is szükséges rendezni – ekkor kerül előtérbe az öröklési jog. Ebbe a körbe tartozik többek között a végrendelet készítése, a hagyatéki eljárás, a kötelesrész iránti igény érvényesítése, vagy öröklési szerződések készítése.

Amennyiben az öröklési jog területén ügyvédi konzultációra vagy jogi képviseletre lenne szükséged, fordulj bátran a Dr. Andirkó Ügyvédi Irodához: egyeztessen előzetesen időpontot!

Mit takar pontosan az öröklési jog?

Az ember halálával a hagyatéka, mint egész száll át az örököseire. Magában foglalja az örökhagyó köznapi értelemben vett vagyonát, mint aktívákat, de az életében felhalmozott adósságokat is passzívaként. Az örököst az örökléssel nem lehet hátrányosabb helyzetbe hozni, mint ahogyan a hagyaték megnyílása előtt volt. Ezért az öröklési törvény – bizonyos kivételekkel – lehetőséget biztosít az örökség visszautasítására.

Azt azonban érdemes tudni, hogy ebben az esetben a „mindent vagy semmit” -elv érvényesül. Nincs tehát arra lehetőség, hogy az örökös a vagyonra igényt tartson, de a tartozásra nem. Ez fordítva is igaz: ha a tartozás miatt visszautasítja az örökséget, akkor a vagyonból sem részesül. Az örökség egy részéről lemondani csak az örökhagyó életében, a vele kötött írásbeli szerződés alapján lehetséges.

Hogyan zajlik a hagyatéki eljárás?

A magyar öröklési jog az ipso jure rendszert követi, azaz az örökhagyó halálának pillanatában az örökös a törvény erejénél fogva örökössé válik. Ehhez nincs szükség semmilyen elfogadó nyilatkozatra, a jog nyelvén ezt úgy fogalmazzák meg: „az öröklés az örökhagyó halálával megnyílik”. Hazánkban az öröklési jog nem ismeri a nyugvó hagyaték fogalmát – vagyis az elhunyt vagyona sosem lehet uratlan.

Az öröklés két módon történhet: végintézkedésen alapuló öröklés, valamint a törvényes öröklés. Amennyiben az örökhagyó rendelkezett végrendelettel, úgy a benne foglaltakat kell alapul venni. Ennek hiányában az öröklési rend a törvényes öröklés szabályait követik. Ha nincsenek örökösök, akkor a hagyaték az államra száll. Vagyis legvégső esetben az állam a szükségképpeni törvényes örökös.

hagyatéki ügyvéd

Öröklési jog: a végrendelet

A végrendelet az örökhagyó egyoldalú jognyilatkozata, amelyben rendelkezik a vagyonáról vagy annak egy részéről. A végrendelet elkészítésére szigorú szabályok vonatkoznak. Hogy a hagyatéki eljárás során ne állapítsák meg a végrendelet érvénytelenségét és a benne foglaltakat ne tekintsék semmisnek, érdemes hagyatéki ügyvéd közreműködését igénybe venni a végrendelet megszerkesztése érdekében.

Számos esetben tapasztaltuk, hogy az öröklési ügyvéd közreműködése nélkül elkészített végrendeletben alapvető, érvénytelenségre okot adó hiba található.

Az ügyvéd által elkészített végrendeletaz ellenjegyzésen túlkérésre bekerülhet a Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartásába, illetve a közjegyzők által vezetett Végrendeletek Országos Nyilvántartásába is. Ez megakadályozza, hogy az irat elvesszen, eltitkolják a létezését vagy megsemmisüljön. Végrendelet készítéskor tehát mérlegeljük azt, hogy megéri-e nélkülözni az ügyvédi közreműködést és kockáztatni, hogy a kedvezményezett egy hiba miatt mégsem kapja meg örökségét.

Irodánk szolgáltatásai a hagyatéki eljárás területén:

Hagyatéki eljárás - Ezért válaszd ügyvédi irodánkat!

Átlátható folyamatok: Számunkra fontos, hogy Ügyfeleink mindig tisztában legyenek ügyeik alakulásával és a következő lépésekkel. Ennek érdekében az minden részletről maximális tájékoztatást nyújtunk, elkerülve, hogy kétségek merüljenek fel benned.

Közérthető kommunikáció: Nem várjuk el Ügyfeleinktől, hogy tisztában legyenek a jogi szakkifejezések jelentésével. Minden konzultációnk során arra törekszünk, hogy közérthetően kommunikáljunk és válaszoljuk meg kérdéseit.

Magasan képzett szakemberek: Többéves tapasztalattal, magasfokú szakmai háttérrel rendelkezünk és folyamatosan képezzük magunkat, hogy hatékony és minőségi szolgáltatást nyújthassunk számodra. Bizalommal fordulhatsz ügyvédi irodánkhoz peres és peren kívüli képviseletért, valamint megbízást vállalunk többek között cégjog, munkajog, ingatlanjog és családjog területén is.

Korrekt, költséghatékony megoldások: Célunk, hogy semmilyen felesleges, extra költséget igénylő szolgáltatással ne terheljünk téged. Minden esetben arra törekszünk, hogy megtaláljuk számodra a lehető legköltséghatékonyabb megoldásokat.

Nincsenek felesleges találkozók: Tudjuk, hogy a te időd is értékes, és hogy nem minden esetben tudod kényelmesen megoldani az utazást, különösen távolról. Éppen ezért nem is terhelünk téged fölösleges találkozókkal. Kizárólag akkor kérünk személyes találkozót irodánkban, amikor az ügy állása indokolja azt, például okiratok aláírása esetén. Minden más esetben – a megfelelő technikai feltételek mellett – lehetőséget biztosítunk online konzultációra.

Alapos, zökkenőmentes ügyintézés: Amennyiben irodánkat bízod meg a jogi ügyedben való eljárással, mi minden azzal kapcsolatos terhet leveszünk a válladról. A szükséges okiratok elkészítésétől egészen a peres és peren kívüli képviseletig minden kérdésben bizalommal fordulhatsz ügyvédi irodánkhoz.

Dr. Andirkó Ügyvédi Iroda: gyors, eredményes, költséghatékony megoldások a hagyatéki eljárás területén

gyorsan, eredményesen, költséghatékonyan

Konzultáció

A személyes konzultáció során áttekintjük az ügy állását, tanácsadást nyújtunk, meghatározzuk a díjazást és egyeztetjük a további lépéseket. Megbízás esetén az első konzultáció minden esetben ingyenes!

Háttérmunka

Megszerkesztjük a megfelelő beadványokat és okiratokat, például végrendeletet, öröklési-, tartási- vagy életjáradéki szerződést. Emellett kapcsolatot tartunk a közjegyzőkkel, más jogi képviselőkkel és hivatalokkal egyaránt.

Képviselet

Irodánk megbízhatóan ellátja a jogi képviseletet mind a bírósági peres eljárásban, mind pedig a peren kívüli egyeztetés során. Fordulj bizalommal a Dr. Andirkó Ügyvédi Irodához gyors, komplex, hatékony és költségkímélő jogi megoldásokért.

Lépj velünk kapcsolatba!