Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

Szakterületek

Ingatlanjog és építőipar
ingatlan ügyvéd hajdú bihar megye

Ingatlan ügyvéd

szakterület

Az ingatlan tulajdonjogának átruházásához szükséges szerződéseket (például adásvétel vagy ajándékozás esetén) kötelező ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalni. Ügyvédi irodánk egyik kiemelt szakterülete az ingatlanjog. Az ingatlan átruházására vonatkozó szerződések megszerkesztése mellett minden egyéb, ingatlanokkal összefüggő és ezen jogi területhez kapcsolódó ügyvédi tevékenységet precízen és gördülékenyen ellátunk.

Ingatlanjogi ügyvéd Debrecen és Hajdúböszörmény településeken személyes ügyfélfogadással, valamint országos elérhetőséggel online, Skype-on is.

Miért nélkülözhetetlen egy ingatlan ügyvéd segítsége?

Az ingatlanügyek intézése során a jogszabály kötelező jogi képviseletet ír elő, ezért elengedhetetlen ügyvédi képviseletet igénybe venni a gördülékeny ügyintézéshez. Egy ingatlan specialista ügyvéd naprakész tanácsokkal tud téged ellátni a változó hatósági gyakorlattal kapcsolatban. Ennek köszönhetően tudunk hatékony és megbízható segítséget nyújtani Ügyfeleink számára mind a tájékoztatás, mind a képviselet során. 

Gyakran találkozunk pontatlanul, rosszul megszerkesztett ingatlanügyi szerződésekkel, amelyekből később szükségtelen pereskedés is kialakulhat. Az ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében a szerződő felek számára az a legjobb végkifejlet, ha részletekre kiterjedő szakszerűen megfogalmazott okiraton keresztül valósul meg a jogügylet – ingatlan adásvétel esetén például a tulajdonjog átruházása.

Ingatlan ügyvéd: mit kínálunk ügyfeleinknek?

Tevékenységi körünk igen szerteágazó, így családjogi, társasági jogi vagy munkajogi problémával is fordulhatsz hozzánk – irodánk kiemelt szakterülete azonban az ingatlanjog és az építőipari szektor ügyletei, valamint az ezekkel összefüggő egyéb eljárások. Teljes körű jogi képviseletet biztosítunk a tanácsadástól kezdve az okiratszerkesztésen át a hatósági- és illetékkiszabási eljárásokban való képviseletig.

Igyekszünk mindenkinek segítséget nyújtani, így bátran fordulhatnak hozzánk magánszemélyek, valamint kivitelező-, beruházó- vagy ingatlanfejlesztő vállalkozások egyaránt. A jogszabályok adta mozgásteret kihasználva pedig törekszünk arra is, hogy ügyfeleink a lehető legnagyobb adó- és illetékkedvezményben részesülhessenek.

Az országban a legtöbb magánbefektetés ingatlanvásárlás formájában valósul meg. Ezért alapvetés, hogy akár ingatlanfejlesztésről, akár ingatlanvásárlásról legyen szó, a teljes folyamatot biztos kézben tartsuk. Így mind a vállalkozások, mind a magánszemély eladók és vevők elképzeléseit közösen sikerül majd megvalósítani.

Az ingatlanjog és építőipar területén irodánk szolgáltatásai:

Ingatlan ügyvéd megbízása: előnyök

Idő- és költséghatékony folyamat: Tapasztalt ingatlanjogászként alapos munkát végzünk és figyelünk arra is, hogy Ügyfeleinket lehetőleg ne terheljék extra kiadások. Emellett pedig természetesen annyi időt szánunk az ügyletre, amennyi szükséges, azonban arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt sikerüljön lefolytatni az eljárást.

Biztonság: Ingatlanjogászként több száz ingatlanügyben működtünk közre, így tapasztalatból ismerjük a szerződéskötés során leggyakrabban felmerülő problémákat. Ha irodánkhoz fordul, azon dolgozunk, hogy a szerződés minden része a felek érdekeinek megfelelően és a megfelelő biztosítékok alkalmazása mellett kerüljön megkötésre.

Teljeskörű ügyintézés: Igyekszünk minden terhet levenni Ügyfeleink válláról, így a hatósági és banki eljárások során is számíthat irodánkra.

Tájékoztatás: Az ingatlan adásvétel vagy -ajándékozás teljes folyamatát ránk bízhatja, ugyanakkor az eljárás során folyamatos és átfogó tájékoztatást nyújtunk, hogy végig tisztában legyél az ügyed alakulásával.

Egyedi szerződés: Minden eset eltér egymástól, ami egyedi szerződések elkészítését igényli. Mi nem sablon szerződésekkel dolgozunk, hanem minden Ügyfelünk számára az ügyéhez okiratot készítünk.

Az ingatlan adásvétel menete: első lépések

Az ingatlan adásvétel során az ügyvéd feladata, hogy valamennyi szerződő felet végigkísérje a teljes ügymeneten, miközben megoldást keres az esetlegesen felmerülő problémákra és kockázatokra. Az ügyvéd személyének kiválasztása egy fontos tényező a folyamatban, miután az ingatlan adásvételi szerződés szerkesztése és ellenjegyzése tekintetében minden szerződő fél érdekeit egyaránt szem előtt tartva köteles eljárni. Amennyiben gyakorlott jogi szakembert sikerült megbízni, a felmerülő lehetséges kockázatok minimalizálhatók az adásvétel során.

A megfelelő ingatlan kiválasztása

Első lépésként ki kell választani a megfelelő ingatlant – ehhez jogi és fizikai aspektusból is szükséges alaposan megvizsgálni. Előbbi esetében fontos a tulajdoni lap, illetve társasház esetén az alapító okirat beszerzésével ellenőrizni azt, hogy az ingatlanon fennáll-e valamilyen teher, például végrehajtás vagy jelzálog, haszonélvezeti jog, esetleg elővásárlási jog. A fizikai ellenőrzés magában foglalja az ingatlan (statikai, elektromos, szigetelési stb.) állapotának megtekintését, amiről érdemes fotókat is készíteni. Mindkét esetben célszerű ezzel megbízni a megfelelő szakembert.

Az ingatlan adásvétel menete: végső lépések

A felek közti megállapodás

A következő fázis, amikor a szerződő felek megállapodnak az ingatlanügylet feltételeiben. Már az elvi megállapodás alkalmával, de még az ügyvéddel történő kapcsolatfelvétel előtt készülhet valamilyen dokumentum, például előszerződés vagy vételi ajánlat – azonban nem javasoljuk olyan okiratok aláírását, amelyet nem ügyvéd készített, valamint nem javasoljuk ügyvéddel történő egyeztetés nélkül a pénzmozgást sem. Annak érdekében, hogy egy később felmerülő probléma esetén ne érje hátrány egyik szerződő felet sem, érdemes már a legelső mozzanatnál ügyvédi segítséget igénybe venni. Hogy az átruházást bejegyezzék az ingatlan-nyilvántartásba, elengedhetetlen, hogy a szerződés megszerkesztését és ellenjegyzését egy ügyvéd – lehetőség szerint egy erre specializálódott ingatlan ügyvéd – végezze.

A legfontosabb pontok, amelyekben a feleknek szükséges megegyezniük:

ingatlanjogi ügyvéd debrecen

 A szerződés megszerkesztése

Az ingatlan ügyvéd feladata, hogy elkészítse az adásvételi szerződés tervezetét, amit utána jóvá kell hagyatnia valamennyi szerződő féllel (bankkölcsön esetén pedig az aláírás előtt érdemes a bank részére is megküldeni a tervezetet véleményezés céljából). Ebben a szakaszban az ügyvéd válaszol a felmerülő kérdésekre, és tájékoztatja a feleket jogaikról és kötelezettségeikről, az esetleges kockázatokról, biztosítékokról, az illetékekről, valamint az adózással kapcsolatos szabályokról.

Az ingatlan adásvételi szerződés megkötése és teljesítése

Amennyiben valamennyi szerződő fél elfogadta az adásvételi szerződés szövegét és minden kérdésre sikerült választ kapni, egy időpontot kell egyeztetni az ingatlan ügyvéddel. A dokumentum aláírására tipikusan az ügyvédi irodában kerül sor, de a felek és az ügyvéd közös megegyezése esetén más helyszín is kijelölhető. Azonban az ingatlan ügyvéd általi ellenjegyzés minden esetben kötelező. A szerződéskötésre akár online, Skype-on keresztül is van lehetőség, nem szükséges a feleknek személyesen irodánkban megjelennie. Az ingatlan ügyvéd általi ellenjegyzés ezekben az esetekben is kötelező.

Amennyiben az ingatlan adásvétellel kapcsolatban további információra van szükséged, KATTINTS IDE és olvasd el blogbejegyzésünket!

Az ingatlan adásvételi szerződés megkötése és teljesítése

Fordulj bizalommal a Dr. Andirkó Ügyvédi Irodához gyors, komplex, hatékony és költséghatékony jogi megoldásokért!

Közös munka

gyorsan, eredményesen, költséghatékonyan

Kapcsolatfelvétel

A kapcsolatfelvétel során megvizsgáljuk az adott ingatlan jogi helyzetét, tájékoztatjuk ügyfeleinket a szerződéskötés menetéről, a munkadíjról, valamint a várható költségekről. Megbízás esetén az első konzultáció minden esetben ingyenes!

Háttérmunka

Megszerkesztjük a megfelelő szerződéstípusokat, valamint ellátjuk azokat az ügyvédi ellenjegyzéssel.

Képviselet

Ellátjuk a képviseletet az ingatlanügyi hatóság, az adóhatóság, illetve – ügytípustól függően – bármely más hatóság vagy szerv előtti eljárás során.