Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

INGATLANVÁSÁRLÁSHOZ VAGY FELÚJÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK 2022-BEN

2021-től a meglévők mellé újabb típusú támogatásokkal bővült az állami családtámogatások köre. Ebben a bejegyzésben igyekszem összeszedni, milyen támogatással, illetve kedvezménnyel élhetnek azok, akik idén szeretnének építkezésbe fogni, vagy ingatlanvásárlásban, esetleg felújításban gondolkodnak.

OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS ÉS OTTHONFELÚJÍTÁSI KÖLCSÖN

Ezt a támogatást azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni. Az otthonfelújítási program keretein belül a Magyar Államkincstár a felújítási költségek felét legfeljebb 3 millió forintig téríti vissza utólagosan.

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban egy korábbi bejegyzésben ismertettem a részleteket, mely elolvasható IDE kattintva.

A támogatás mellett 2021. február 1-jétől elérhető az otthonfelújítási kölcsön azoknak, akik a felújításhoz nem rendelkeznek kellő önerővel. A kölcsönt 

 • maximum hatmillió forintig lehet igényelni,
 • legfeljebb tízéves futamidővel, továbbá
 • maximum háromszázalékos kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsönként.


AZ „EREDETI” CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény egy vissza nem térő támogatás, amely meglévő gyermekek esetén akár önerőként is felhasználható egy lakáshitelhez. Ez azért fontos, mert a bankok legfeljebb a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-áig hiteleznek, így legalább 20% önerőt fel kell tudni mutatni a vásárláshoz. Ebben segítségre lehet a CSOK, aminek értéke függ a gyermekek számától és attól, hogy az ingatlan használt vagy újépítésű.

A CSOK összege változatlan:

 • 1 gyermek esetén 600.000.- Ft,
 • 2 gyermek esetén 2.600.000.- Ft,
 • 3 vagy több gyermek esetén 10.000.000.- Ft.


FALUSI CSOK

A falusi CSOK tanyákon és meghatározott kistelepüléseken jelent komoly támogatást egy felújítandó vagy korszerűsítendő ingatlan megvásárlásához, valamint egy meglévő lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez. Nem lakható ingatlanra is igényelhető, amennyiben a felújítás vagy korszerűsítés eredményeképpen lakhatóvá válik.

Két fontos korlátja van:

 • kizárólag használt ingatlanhoz igényelhető,
 • vásárlásra a támogatás maximum 50%-a fordítható, a másik felét felújításra vagy korszerűsítésre kell fordítani.


A falusi csok összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

 • 1 gyermek esetén: 600.000.- Ft,
 • 2 gyermek esetén: 2.600.000.- Ft
 • 3 vagy több gyermek esetén: 10.000.000.- Ft.


A falusi csok összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:

 • 1 gyermek esetén: 300.000.- Ft,
 • 2 gyermek esetén: 1.300.000.- Ft,
 • 3 vagy több gyermek esetén: 5.000.000.- Ft.


CSOK AZ ÖNÁLLÓ CSALÁDI HÁZAK TETŐTERÉNEK BEÉPÍTÉSÉRE

A támogatás célja többgenerációs otthonok kialakítása, ezért 2021. január 1-jétől kezdve a CSOK teljes összege felvehető családi házak tetőterének beépítésére. A tetőtérben kialakításra kerülő új lakásnak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

 • önálló, külön bejáratú,
 • rendelkezzen konyhával, fürdőszobával és lakótérrel,
 • a földszinti és tetőtéri lakásnak nem lehet ugyanaz a tulajdonosa,
 • megfelel a gyermekszám alapján meghatározott hasznos alapterületre vonatkozó előírásoknak:
  • 1 gyermek esetén: minimum 40 m2,
  • 2 gyermek esetén: minimum 50 m2,
  • 3 vagy több gyermek esetén: minimum 60 m2 hasznos alapterület szükséges.


CSOK-HITEL

A CSOK-hitel egy CSOK-hoz kapcsolódó, kedvezményes, állami kamattámogatott lakáshitel, melynek igénylésére kétgyermekes CSOK esetén van lehetőség. Fontos azonban tudni, hogy bár az állam támogatja ezt a típusú hitelkonstrukciót, ettől függetlenül csak pozitív hitelbírálat esetén van lehetőség a folyósításra. A támogatott kamat mértéke a teljes futamidő alatt fix 3%, a tőkeösszeg pedig a következő:

 • 2 gyermeknél 10.000.000.- Ft,
 • 3 vagy több gyermeknél 15.000.000.- Ft.


ILLETÉKMENTESSÉG CSOK-KAL TÖRTÉNŐ VÁSÁRLÁS ESETÉN

2021. január 1-jét követően kötött adásvételi szerződések esetén a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni a – főszabály szerint – 4%-os visszterhes vagyonátruházási illetéket azoknak, akik CSOK igénybevételével vásárolják meg az ingatlant – legyen az új, vagy használt. Az illetékmentességet nem kell külön kérelmezni, a NAV az arra való jogosultságot hivatalból vizsgálja.


BABAVÁRÓ HITEL

A babaváró hitelt minden olyan házaspár igényelheti, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. A hitel az első 5 évben kamatmentes, ha ez alatt az idő alatt legalább egy gyermek születik, a teljes futamidő alatt az is marad. A gyermek 12 hetes magzati korától, vagy a születésétől kezdődően a törlesztés 3 évre felfüggeszthető, a második gyermek születésekor a  fennálló tőketartozás 30%-át elengedik, illetve újból 3 évre felfüggesztik a törlesztést, a harmadik gyermek születésekor pedig a teljes tőketartozást elengedik. A hitel szabad felhasználású, tehát akár meglévő jelzáloghitel is kiváltható belőle.

A babaváró hitel és a CSOK közötti fontos különbség, hogy az előbbi a folyósítást követően született gyermekekre ad támogatást, utóbbi pedig a meglévő gyerekekre – leszámítva a megelőlegezett CSOK-ot, amit a fiatal házasok a vállalt gyermekekre igényelhetnek. A megelőlegezett CSOK sok banknál azért nem számít önerőnek egy lakáshitelnél vagy CSOK-hitelnél, mert ha nem születnek meg a gyermekek, akkor a támogatást kamatostól vissza kell fizetni, a babaváró esetében azonban 75% egy lakáshitelnél önerő is lehet. Azért csak 75%, mert bár a babaváró teljes összege felhasználható egy lakás megvásárlásához vagy építéséhez, a bank az összeg 25%-át azonban hitelként kezelni. A bank az ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-át hitelezheti meg, ebbe pedig beleszámítják a babaváró összegének 25%-át, amennyiben a két hitelszerződés aláírása között nem telt még el 90 nap.


GYERMEKEK UTÁN JÁRÓ JELZÁLOGHITEL-ELENGEDÉS

2019. július 1-jétől a fennálló lakáshitel-tartozás az ezen időpont után született második gyermek után 1.000.000.- Ft-al, harmadik gyermek után 4.000.000.- Ft-al, további gyermekeknél pedig újabb 1-1.000.000.- Ft-al csökkenthető. A kedvezmény a babaváró hitelre nem vonatkozik, az ugyanis szabad felhasználású konstrukció, és bár lakásvásárlásra is használható, kizárólag a piaci lakásvásárlásra biztosított jelzáloghitelek esetén érvényesíthető.


AZ ÚJ LAKÁSOK ÁFA-JA 5%-RA CSÖKKEN

2021. január 1-jétől kezdődően az újépítésű ingatlanok általános forgalmi adója 27%-ról 5%-ra csökken vásárlás, illetve építtetés esetén is. Fontos tudnivaló, hogy a lakás maximum 150 négyzetméter, míg a ház maximum 300 négyzetméter lehet.

Minden olyan új építésű ingatlan, amelynek az építési engedélye 2019 végéig került kiadásra, a kedvezményes adókulcs alá esik. Ha 2021 január 1-jét megelőzően köttetett az adásvételi szerződés, abban az esetben él a kedvezményes adókulcs, amennyiben a műszaki átadás ezen időpontot követően történik meg. A hatályos szabályok alapján a kedvezményes áfakulcs minden olyan építési engedély esetén érvényes lesz, amelyet 2022. december 31-éig kiadnak, de ebben az esetben is csak 2026. végéig él a kedvezmény.


ÁFA VISSZAIGÉNYLÉSE ÉPÍTKEZÉSEK ESETÉN

Új, nem generálkivitelezéssel megvalósuló lakás építése esetén a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák esetén maximum 5.000.000.- Ft igényelhető vissza

 • az építési költség után legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, vagy legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű családi ház esetén, amennyiben az építtetője természetes személy, illetve
 • a telek vételára után, amennyiben az építési telek tulajdonosa természetes személy.


Újépítésű lakás vásárlása vagy generálkivitelezéssel megvalósuló új lakásépítés esetén 5% ÁFA igényelhető vissza, amennyiben a finanszírozáshoz CSOK is kapcsolódik. (Az alapterületekre vonatkozó rendelkezés megegyezik a fent részletezettekkel.) Az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, ebben az esetben kizárólag az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe. A támogatás 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

Falusi CSOK által preferált kistelepülésen lakás vagy családi ház bővítése és/vagy korszerűsítése esetén a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák esetén maximum 5.000.000.- Ft igényelhető vissza. Az adó-visszatérítési támogatás ebben az esetben kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla benyújtása esetén vehető igénybe. A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5 százalékos általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe. A támogatás 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

ZÖLD HITEL

A „zöld hitel” 2021 októberétől a Zöld Otthon Program keretében legfeljebb 2,5%-os, végig fix kamatozású, lakossági ügyfelek által legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakások vásárlására vagy építésére felvehető lakáshitel.

Ez a hiteltípus akkor igényelhető, ha a vevő

 • rendelkezik magyarországi lakcímmel,
 • a hitelből finanszírozott új lakás vagy családi ház magas energiahatékonyságú,
 • a vevő(k) lesz(nek) az ingatlan első tulajdonosa(i) (természetes személyként),
 • az új ingatlan kizárólag az igénylő(k) tulajdonába kerül,
 • vállalja, hogy a hitel folyósítása után legalább 10 évig az ingatlanban él (az ingatlant nem adhatja bérbe sem).

A kibővített támogatási rendszernek köszönhetően valószínűsíthető, hogy az ingatlanpiaci kereslet és a kínálat egyaránt növekedésnek indul. A szerződéseknek meg kell felelniük a hitelintézetek által támasztott követelményeknek, illetve jogi biztosítékokat kell, hogy tartalmazzanak mind az eladó és a vállalkozó, mind a vevő és a megrendelő oldalán annak érdekében, hogy az ügylet teljesen kockázatmentes legyen. Amennyiben az adásvételi szerződéssel, illetve az építkezéshez vagy felújításhoz szükséges vállalkozási szerződéssel kapcsolatban hatékony jogi segítségre van szüksége, foglaljon időpontot konzultációra IDE kattintva, vagy keresse fel irodánkat a KAPCSOLAT gomb alatti elérhetőségek egyikén!