Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

Szakterületek

Startupok joga és társasági jog

Startupok joga és társasági jog

szakterület

Startup – az utóbbi években gyakran találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, de mit is takar valójában? Komplexitása miatt pontos meghatározás nem adható rá, leginkább úgy lehet jellemezni, hogy a startup egy olyan innovatív ötleten alapuló, újonnan induló vállalkozás, amely törekszik a XXI. század modern lehetőségeit megragadni, nagy növekedési potenciállal rendelkezik, jellemzően külföldi piacot céloz meg, azonban szüksége van külső befektetőkre.

Mi kell egy sikeres startuphoz? Három dolog:

 • az innovatív ötlet,
 • egy elhivatott csapat,
 • valamint
  megfelelő tőke.


Irodánk komplex megoldást kínál a fentiek körébe tartozó valamennyi kérdésre.

 • Innováció – fontos a megfelelő jogi védettség, mely kizárólagos szellemi tulajdonjogot, illetve szerzői jogi védelmet biztosít a vállalkozás számára.
 • Csapat – fontos a megfelelő tulajdonosi- és cégstruktúra kialakítása, egyaránt meg kell határozni az alapítók egymás közötti, valamint az alapítók és a befektetők közötti társasági jogi és pénzügyi viszonyokat, illetve a munkáltató és a csapattagok közötti munkajogi viszonyokat.
 • Tőke – fontos a növekedési fázis finanszírozásához elégséges tőke bevonása a cégbe. A tőke állhat pénzeszközből, valamint apportból: előbbit kisebb részben az alapítók (jellemzően a 3F-ből, „family, friends and founders” – azaz rajtuk kívül családi és baráti segítség útján), nagyobb részben pedig a sikeres pitch után az üzleti angyalok biztosítják, míg az apport tárgya lehet például az ötletgazda szellemi terméke is.


A startupok növekedését az alábbi szakaszokra bonthatjuk:

 • pre-seed: kész az ötlet, a csapat első tagjai már dolgoznak, a tőkét pedig a fent már kifejtett 3F-en túl üzleti inkubátoroktól vonják be;
 • seed: elkészül az első prototípus (MVP – minimum viable product), a csapat növekszik és megjelenik az első üzleti angyalbefektető;
 • korai fázis: kialakul a csapat „magja” és a termék, valamint egy – remélhetőleg sikeres – pitch-et követően megvalósul az A-körös kockázati tőkebevonás;
 • növekedés: a csapat dinamikusan bővül, megtörténik a B-C-D… körös kockázati tőkebevonás;
 • kései fázis: IPO, vagyis tőzsdei részvénykibocsátás, vagy exit, azaz eladás.


Irodánk elhivatott abban, hogy a naggyá válás lehetőségét magában rejtő induló vállalkozások sikerében osztozzon az alapítókkal, és valljuk, hogy a megfelelő jogi tanácsadás egy olyan, hosszútávon többszörösen megtérülő befektetés, mely képes előremozdítani a vállalkozás gyors növekedését. Ennek érdekében a startupok jogának területén az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk:

A fentiek természetesen nem csak startupokra vonatkoznak. A cégvezetők gyakran a jogilag és üzletileg összetett kérdéseikre rugalmas és gyors megoldást keresnek, ezért irodánk vállalja a komplex üzleti jellegű tanácsadáson túlmenően a klasszikus társasági jogi feladatok ellátását is:

Közös munka

gyorsan, eredményesen, költséghatékonyan

Konzultáció

A személyes konzultáció során egyeztetünk a már működő vagy a létrehozni kívánt gazdasági társaságokkal kapcsolatos elképzelésekről, tanácsadást nyújtunk, meghatározzuk a díjazást és egyeztetjük a további lépéseket. Az első konzultáció minden esetben ingyenes!

Háttérmunka

Megszerkesztjük az adott társaság működéséhez szükséges okiratokat, tagok, illetve partnerek közötti megállapodásokat, társasági részesedésre vonatkozó szerződéseket, valamint kapcsolatot tartunk a nyilvántartó hatóságokkal és más jogi képviselőkkel egyaránt.

Képviselet

Ellátjuk a tagok, valamint társaság képviseletét az alapítástól kezdődően már a cégbíróság előtt, egészen az esetlegesen felmerülő bírósági eljárásokban, valamint üzleti tárgyalások során.