Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

Szakterületek

Cégalapítás
cégalapítás menete

Cégalapítás

A cégalapítás során az első és legfontosabb dolog konzultálni egy ügyvéddel, ugyanis a folyamat igen összetett és számos kérdés merülhet fel útközben. Melyik vállalkozási forma a legalkalmasabb számunkra? Melyek lesznek a kezdeti lépések? Ügyvédi irodánk gördülékennyé és zökkenőmentessé teszi a cégalapítást az Ön számára is: személyes ügyfélfogadás Debrecenben és Hajdúböszörményben – lépjen velünk kapcsolatba!

Cégalapítás: mi szükséges vállalkozásának elindításához?

Cégnév

A cég nevének kigondolásakor követni kell pár szabályt: először is csak olyat választhatunk, amely még nem szerepel a piacon. Bármelyik másik már meglévő cégnévtől legalább 3 karakterben kell különböznie az általunk kitaláltnak, amit az e-cégjegyzék weboldalán tudunk leellenőrizni. Cégünk nevének megálmodásánál legyünk minél kreatívabbak, és szükség esetén vegyük igénybe ügyvédünk segítségét. Olyan eset is előfordul, hogy valaki már létező cégnevet választ vállalkozásának – ilyenkor megoldás lehet egy elő-vagy utótaggal bővíteni az eredetit (pl. Propeller Kft. helyett Propeller Silver Kft.).

Cég székhelye

A cég székhelye lehet a tulajdonos saját lakcíme, de ugyanúgy egy saját esetleg bérelt iroda, bolt vagy műhely is. Amire fokozottan ügyelni kell, hogy a bejárati ajtón, kapun vagy jól láthatóan szerepeljen a cég neve. Ezen célból használhatunk cégért vagy akár matricát is – ezen lépés azért is fontos (amellett, hogy megtaláljon bennünket a postás), mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a cégbíróság ellenőrizni szokta a kiírást.

Telephely és fióktelep

Telephelyről akkor beszélhetünk, ha a cég a székhelye mellett ugyanazon a városban több helyszínen is működik, például raktárban, üzletben, műhelyben, irodában stb. Bár nincs korlátozva, hogy egy cégnek hány telephelye lehet összesen, azonban valamennyit tételesen fel kell tüntetni a társasági szerződésben. Azok a cégek, amelyek egyszerre több településen is működnek, fióktelepet tartanak fenn, amelyeket mindenhol be kell őket jelenteni az önkormányzatnál.

Vezető tisztségviselő jogviszonya

Mielőtt céget alapítanánk, előtte mindenképp meg kell határozni a vezető tisztégviselő kilétét – ez a személy lesz felelős ugyanis a cég vezetéséért. Természetesen nincs akadálya több vezető tisztségviselő megbízásának sem. Léteznek azonban a törvény által meghatározott olyan okok, amelyek bizonyos személyeket kizárnak a tisztségviselésből. A vezető tisztségviselőnek ezért a cég bejegyzési kérelem mellé nyilatkoznia kell arról, hogy nála nem állnak fenn ezen tiltó körülmények.

Tevékenységek

Az offline vagy online cégalapítás menetében a következő lépés meghatározni azokat a tevékenységi köröket, amelyeket a társaság gyakorolni szeretne. Ezeknek kötelező jelleggel benne kell lenniük a létesítő okiratban (alapító okirat, társasági szerződés vagy alapszabály) és a cégjegyzékben egyaránt. Az említett dokumentumokban a tevékenységeket a gazdasági tevékenységek egységes ágazati rendszerében (TEÁOR) meghatározott szám szerint szükséges feltüntetni. Egyes tevékenységek engedélykötelesek, és bizonyos esetekben ezeknek már a cégalapítás előtt rendelkezésre kell állniuk.

Törzstőke

Minden cég alapításakor elengedhetetlen meghatározni a vállalkozás törzstőkéjét. Az alaptőke összege és a fizetési feltételek egyes típusoknál eltérők lehetnek. Egy kft. megalapításánál például nem kell mind a minimum 3 millió forintot bejegyzés előtt befizetni, hanem elegendő csupán az összeg egy részét a társaság rendelkezésére bocsátani – adott esetben a befizetés is mellőzhető közvetlenül a cégalapításkor.

Cégalapítás: milyen segítséggel tudunk Önnek szolgálni?

Cégalapítás: milyen segítséggel tudunk Önnek szolgálni?

Átlátható folyamatok: ügyvédi irodánk az ügymenet minden lépéséről maximális tájékoztatással szolgál ügyfelei részére, így Önben sem maradnak kétségek jogi ügyeinek alakulásáról.

Képzett szakemberek: felkészült szakmai háttérrel rendelkezünk és folyamatosan képezzük magunkat. Szakterületeink igen szerteágazóak, így többek között peres és peren kívüli képviselettel, családjogi, kártérítési jogi, munkajogi vagy ingatlanjogi problémával is fordulhatnak hozzánk. Ennek köszönhetően Ön dinamikus és zökkenőmentes ügyintézésre számíthat.

Érthető kommunikáció: a cégalapítás során a jogszabályok szigorú követelményeket támasztanak –  ügyvédi irodánk ezen a területen is naprakész, így a jogszabályok követését átvállaljuk ügyfeleinktől. A velük folytatott kommunikáció során azonban közérthetően tájékoztatjuk Önt, és minden kérdésére világos választ adunk.