Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

Szakterületek

Védjegyoltalom
védjegyoltalom

Védjegyoltalom, védjegy bejelentés

Hogy megvédd vállalkozásod nevét és arculatát, vagy kitűnj a versenytársak közül céged szolgáltatásaival és termékeivel, érdemes védjegyoltalom alá vonni azokat! Ügyvédi irodánk átfogó jogi tanácsadást nyújt a védjegy bejelentés során. Emellett ránk bízhatod a bejelentési eljárás és a védjegyoltalom megóvása során felmerülő jogi ügyeidet is.

Védjegy bejelentés folyamata

Amikor céged versenytársai hasonló néven vagy logóval működnek, esetleg a termékeik vagy szolgáltatásaik egyeznek meg a tiéddel, nehéz kiemelkedni közülük. A sikeres vállalkozáshoz azonban szükség van arra, hogy az emberek az adott szolgáltatáshoz vagy termékhez a te cégét, márkáját kapcsolják. Erre jelenthet megoldást a védjegyoltalom.

A védjegy bejelentést elektronikusan szükséges benyújtani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala vagy az EUIPO felé. A bejelentő a bejelentést követő egy hónapon belül köteles megfizetni az igazgatási szolgáltatás díját. Az eljárás során, valamint a védjegyoltalom megóvása érdekében érdemes ügyvédi segítséget is igénybe venni.

Két fajta védjegy bejelentési eljárás megindításában tudunk segíteni attól függően, hogy a védjegy Magyarországon, az Európai Unióban vagy más tagállamban kell, hogy védelmet biztosítson a jogosult számára.

A leggyakrabban az alábbi típusú védjegy bejelentés esetén fordulnak Ügyfeleink irodánkhoz:

Miben tud segíteni a Dr. Andirkó Ügyvédi Iroda védjegy bejelentés során?

Amikor felmerül a védjegy bejelentés igénye, számos kérdés merül fel az eljárás pontos menete vagy a védettség ideje és formája, esetleg a különböző áruosztályok megjelölése kapcsán. A Dr. Andirkó Ügyvédi Irodában segítséget nyújtunk a teljes folyamat lebonyolításában, valamint teljes körű jogi tanácsadással támogatjuk Ügyfeleinket a védjegy bejelentés során. A védjegy bejelentéssel kapcsolatos energia- és időigényes feladatokkal kapcsolatos terheket levesszük Ügyfeleink válláról.

Előfordulhat az is, hogy valamely versenytársad felhasználja a vállalkozásod emblémáját vagy nevét. Ha azonban az védjegyoltalom alatt áll, és a konkurens cég jogtalanul használja azt, bitorlás esete áll fenn. Ilyen esetben is bizalommal fordulhatsz irodánkhoz, hogy megtegyük a szükséges jogi lépéseket.

jogi képviselet védjegyoltalom ügyében

Védjegyoltalom megsértése: mi történik ebben az esetben?

Egy védjegyoltalom alá vont márkanév, logó, termék vagy szolgáltatás jogtalan felhasználása bitorlásnak minősül és jogi következményeket vonhat maga után. Ilyen esetben az első lépésként azt javasoljuk, hogy ügyvédi felszólítást küldjünk a jogosulatlan felhasználónak. Ezt követően két eset lehetséges:

Az eset összes körülményei alapján a bíróság többféle jogkövetkezményt is alkalmazhat a jogosulatlan felhasználóval szemben, ez persze függ attól is, hogy a jogosult milyen igényt kíván érvényesíteni az eljárás során. A polgári jogi szabályok alapján eltilthatja például a bitorlót az adott védjegy használatától, vagy kérheti az azzal ellátott áru vagy szolgáltatás megsemmisítését. Ezen kívül előfordulhat az is, hogy a bíróság kártérítés megfizetésére kötelezi a bitorlót, amelyet a védjegyjogosult felé kell megfizetnie. Mindemellett a védjegyoltalom megsértésének büntetőjogi következményei is lehetnek.