Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

Szakterületek

Szerzői jog és szellemi alkotások joga
szellemi alkotások joga védjegy

Szellemi alkotások joga

szakterület

Napjainkban a digitális technológia elterjedésével számos lehetőség adódik, hogy sérüljön a szerzőhöz fűződő szellemi alkotások joga, legyen szó találmányokról, művészeti alkotásokról vagy akár szoftverekről. Ezért minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szellemi tulajdon védelmére. Irodánk teljes körű szolgáltatást nyújt gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos ügyeikben. Szolgáltatásunk a szellemi alkotások területén átfogja a védjegyeket és szerzői jogot is: hívjon minket most!

Szellemi alkotások joga: mit érdemes tudni róla?

Szellemi alkotás, vagy szellemi tulajdon szinte valamennyi üzletágban keletkezhet. Ehhez a területhez kapcsolódnak többek között a találmányok, védjegyek, szabadalmak, valamint a know-how, de említhetjük még a művészeti és irodalmi alkotásokat, a különféle árujelzőket (pl. márkanevek), a tudományos felfedezéseket vagy a szoftvereket is.

Az egyéni-eredeti jellegű művek jogi védelmét a szellemi alkotások joga biztosítja. Ez a jogterület két nagy ágat foglal magába: az iparjogvédelmi és a szerzői jogokat. A szellemi tulajdon kincset érhet, azonban csak kevesen használják ezt arra, hogy jövőjüket megalapozzák vele. Sajnos a hazai piacon még mindig nem terjedt el széles körben a jogi öntudatosság a szellemi tulajdon fontossága érdekében.

Pedig nemcsak a hagyományos értelemben vett tulajdon értékes, hanem a szellemi tulajdon is. A szellemi alkotások joga és a szellemi tulajdon védelme ezért kiemelt figyelmet érdemel, ezért mindenképp ajánlott ezen a téren az ügyvédi képviselet.  A jogi oltalom megteremtheti az egyensúlyt az alkotók érdeke, az új produktumok és a szélesebb közérdek között. Ez pedig hosszútávon hozzájárulhat egy kreativitásra és innovációra épülő környezet kialakulásához.

szellemi alkotások joga szabadalom

Szellemi alkotások joga: melyek a leggyakoribb oltalmi formák?

Védjegy

A védjegy az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, megkülönböztetésére, valamint a fogyasztók tájékozódásának megsegítésére szolgáló jogi védelem. A gazdasági verseny egyik alapvető eszközeként tartják számon, különösen a marketing és a reklámszakmában bír kiemelkedő szereppel.

Nemzeti védjegyoltalom hazánkban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához történő védjegy-bejelentési eljárás útján szerezhető. Értelemszerűen ez csak országhatárokon belül nyújt jogi oltalmat a szellemi alkotásnak. A bejelentett nemzetközi, vagyis az Európai közösségi védjegy oltalom viszont az EU összes tagállamában kollektíven fennáll. A védjegyoltalom 10 évre szerezhető meg, amely azonban további 10 évre korlátlan alkalommal meghosszabbítható.

Szabadalom

A szabadalom biztosítja a különféle találmányoknak és eljárásoknak a jogi védelmét. Csakúgy, mint a védjegyoltalomnál, ebben az esetben is javasolt előtte kutatást végezni, hogy létezik-e már az újdonsággal megegyező tartalmú, bejegyzett szabadalom. A szellemi alkotások joga értelmében a szabadalmi tulajdonosnak kizárólagos joga van arra, hogy a találmányát szabadon hasznosíthassa. Ezen jogi oltalom legfeljebb 20 évig érvényes.

Know how

A know how alatt olyan gazdasági, műszaki és szervezési ismereteket, tapasztalatokat értünk, amely a gyakorlatban is alkalmazható és korlátozottan lehet hozzáférni. Szintén olyan szellemi alkotásról van szó, amely szerzői jogvédelem alatt áll. A know how azt illeti meg, aki az adott szellemi tulajdont megalkotta és kidolgozta, vagy jogosan a birtokába került.

Itt lényegében arról van szó, hogy egy titkos információ vagy módszer a jog erejével továbbra is titokban maradjon. Miután a know how-ra vonatkozó szerzői jogi védelem annak keletkezésével jön létre, így nincs hozzá szükség semmilyen hivatalos jogi procedúrára. Ezen oltalmi formát általában speciális szerződések – például titoktartási megállapodás – keretében szokták rögzíteni.

szellemi alkotások joga know how

Irodánk szolgáltatásai a szellemi alkotások joga területén az alábbiak:

Szellemi alkotások joga - ezért érdemes minket választania

Költséghatékony ügyintézés: Ha a Dr. Andirkó Ügyvédi Irodát bízod meg, biztos lehetsz benne, hogy ügyedet a lehető legköltséghatékonyabb módon kezeljük, kiemelten ügyelünk arra, hogy ne terheljenek felesleges, extra kiadások.

Közérthető kommunikáció: A jogi világ tele van olyan szakkifejezéssel, amelyek jelentésével érthető módon a laikusok nem feltétlenül vannak tisztában. Mi nem is várjuk el Ügyfeleinktől, hogy ismerjék a jogi nyelvezetet. Figyelünk arra, hogy a konzultációk során amennyire lehet, kerüljük ezeket, és közérthetően, világosan kommunikáljunk. Célunk, hogy az ügyed állásának minden részéről maximális tájékoztatást kapj.

Online konzultáció lehetősége: Tisztában vagyunk vele, hogy a mai rohanó világban mindenki ideje kiemelten értékes. Éppen ezért nem terheljük Ügyfeleinket felesleges találkozókkal. Kizárólag abban az esetben kérünk tőled személyes konzultációt, ha azt az ügy aktuális állása megkívánja. Minden más esetben – amennyiben rendelkezel a szükséges technikai feltételekkel – lehetőséget kínálunk online konzultációra. Ehhez csupán egy webkamera, vagy kamerával rendelkező laptop vagy okos mobileszköz, valamint Skype, Google Meet, Zoom, FaceTime vagy Teams szükséges.

Képzett szakemberek: Minden esetben az a célunk, hogy Ügyfeleink jogi ügyeiben a lehető leghatékonyabb módon járjunk el. Magas szakértelmünkkel, több éves tapasztalatunkkal és folyamatos továbbképzésekkel biztosítjuk számodra, hogy alapos és minőségi szolgáltatást kapj ügyvédi irodánktól. Célunk, hogy levegyünk minden jogi ügyekkel kapcsolatos terhet Ügyfeleink válláról.

Széles körű szaktudás: Számos jogi területen állunk Ügyfeleink rendelkezésére. Többek között cég- és munkajog, valamint ingatlan- és családjog területén fordulhat hozzánk bizalommal. Kérdés vagy bizonytalanság esetén pedig vegye igénybe jogi tanácsadás szolgáltatásunkat!

Közös munka

gyorsan, eredményesen, költséghatékonyan

Konzultáció

A személyes konzultáció során áttekintjük az ügy állását, tanácsadást nyújtunk, meghatározzuk a díjazást és egyeztetjük a további lépéseket. Megbízás esetén az első konzultáció minden esetben ingyenes!

Háttérmunka

Megszerkesztjük a megfelelő beadványokat és okiratokat – például védjegybejelentés iránti kérelem, felhasználási vagy átruházási szerződés –, valamint kapcsolatot tartunk más jogi képviselőkkel és hivatalokkal egyaránt.

Képviselet

Ellátjuk a képviseletet mind az SZTNH, mind az EUIPO előtt, illetve egy esetleges bírósági eljárás során.

Fordulj bizalommal a Dr. Andirkó Ügyvédi Irodához gyors, komplex, hatékony és költségkímélő követeléskezelő jogi megoldásokért.