Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

KI A LEGJOBB ÜGYVÉD? 5 KÉRDÉS, AMIVEL EZT ELDÖNTHETED

„Nekem a legjobb ügyvéd kell!” – sokszor és sokféleképpen el szokott hangozni ez a mondat. A kis- és középvállalkozások, illetve a magánszemélyek – mondjuk ki – ritkán választanak jogi képviselőt a Legal500, Chambers vagy IFLR1000 listákra pályázó nemzetközi irodák közül. Ha ügyfélként nem a multi irodák szaktudására szükséged, akkor vajon vannak-e olyan szempontok, amelyek alapján egy objektív mérce szerint megítélhető az, hogy ki a legjobb ügyvéd?

Laikusként ezt szinte lehetetlen felmérni, ugyanúgy, ahogy mi ügyvédek sem biztos, hogy meg tudjuk állapítani azt, hogy más szakmákban ki lesz a számunkra megfelelő szakember. Éppen ezért nem lehet megválaszolni azt, hogy ki a legjobb ügyvéd. Ehelyett azt gondoljuk, hogy úgy érdemes gondolkodni, hogy ki lehet számodra legjobb ügyvéd. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy azok a szempontok, amik alapján az üzleti partnered vagy az ismerősöd, barátod megbízott egy ügyvédet, azok neked vagy a cégednek is elfogadhatóak lesznek.

AZ ÜGYVÉDVÁLASZTÁS SZEMPONTJAI

Egy korábbi bejegyzésben mutattunk 5 szempontot arra, hogy szerintünk milyen szempontok alapján választható ki a számodra legjobb ügyvéd. Ezek az alábbiak voltak:

  • Szimpátia
  • Ajánlás és ügyfélvélemények
  • Szakterületen való jártasság és specializáció
  • Az ügyfelekkel való kapcsolattartás
  • Díjazás

Ha az ügyvédválasztás szempontjairól szeretnél bővebben olvasni, itt megteheted:

A LEGJOBB ÜGYVÉD MINDIG AZ, AKI A TE ÜGYEDET A NEKED MEGFELELŐ MÓDON FOGJA ELLÁTNI

Az ügyvéd-ügyfél kapcsolat alapja a bizalom, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni. A számodra legjobb ügyvéd az lesz, aki neked szimpatikus és akibe a bizalmadat bele tudod fektetni, illetve tudja teljesíteni a magadban felvázolt elvárásokat. (Fontos azonban, hogy ezek az elvárások reálisak és teljesíthetőek legyenek.)

Számos olyan kérdés befolyásolhatja az ügyvédválasztást, melyek összefüggésben lehetnek akár a személyeddel vagy akár az ügyeddel. Lássunk két gyakori példát:

#1 HOZZÁÉRTÉS. Az ügyedet „bárki” el tudná látni vagy kell hozzá valamilyen speciális ismeret vagy az adott területen való elmélyülés? Rutin – az ügyed „rutinból kezelhető” vagy „ide rutinos ügyvéd kell”? 

#2 ÜGYINTÉZÉS. Veled együtt dönt az ügyvéd vagy helyetted? Kapsz megfelelő tájékoztatást és figyelemmel tudod követni az ügyed állását? Tárgyilagos fellépésre vagy egy mindent elsöprő „cápára” van szükséged? Elfogadható számodra az ügyvéd díjazása?

#3 ÜGYFÉLVÉLEMÉNYEK. Akár ajánlás, akár keresés alapján választanád ki a számodra legjobb ügyvéd személyét, szóban és gyakran már az interneten is könnyedén megismerheted a korábbi ügyfelek véleményeit, amelyek segíthetnek a döntésedben.

EZT AZ 5 DOLGOT JÁRD KÖRÜL, MIELŐTT DÖNTENÉL ARRÓL, HOGY KI A SZÁMODRA LEGJOBB ÜGYVÉD

Ahhoz, hogy fel tudd mérni, hogy az előzetesen ajánlott vagy kiválasztott ügyvéd valóban a számodra legjobb ügyvéd lesz-e, érdemes lesz néhány kérdést feltenni, ha az alábbiak nem derülnének ki az első konzultáció alkalmával:

#1 TAPASZTALAT. Voltak-e már ilyen vagy ehhez hasonló ügyei a praxisa során? A válaszokból egyértelműen ki fog derülni, hogy a szerinted legjobb ügyvéd rendelkezik-e megfelelő jártassággal az adott területen.

#2 KAPACITÁS. Van-e jelenleg elegendő kapacitása arra, hogy a kellő gondossággal és odafigyeléssel tudja ellátni a képviseletet? Ő fogja ellátni a képviseletet vagy egy kollégája, esetleg egy ügyvédjelölt?

#3 TRANSZPARENCIA. Meghatároztátok előre a díjazást? Kapsz automatikusan vagy kérésedre visszajelzéseket az ügyed előrehaladtáról? Azt gondoljuk, hogy az egyik legfontosabb dolog az ügyvéd részéről az ügyfele irányába az átlátható tájékoztatás, legyen szó akár a díjazásról, akár az ügy aktuális állásáról. 

#4 KAPCSOLATTARTÁS. Érdeklődj arról, hogy mikor és milyen formában tudod felvenni a jogi képviselőddel a kapcsolatot. Nyilvánvaló, hogy minden ügyfélnek a saját ügye a legfontosabb, azonban azzal sem árulunk el nagy titkot, hogy a legtöbb ügyvéd egy átlagos munkanapján számos különböző ügyet kezel, esetleg bírósági tárgyaláson vesz részt, így előfordulhat az, hogy nem tudod elérni azonnal a jogi képviselődet. Ez teljesen természetes, az igazi gond viszont akkor kezdődik, ha az ügy állásához képest (vagy akár hétköznapi értelemben véve) hosszabb ideig nem reagál a megkeresésekre és nem tudsz vele érdemben egyeztetni. (Tipp: minden ügyvéd rendelkezik állandó helyettessel, így még egy egyéni ügyvéd esetén is megoldott kell, hogy legyen a zavartalan ügymenet akadályoztatás esetére.)

#5 ÍGÉRET. Milyen várható kimenetelt ígérnek neked az ügyben? Érdemes erős fenntartásokkal kezelni ugyanis azt, ha valaki például garantált pernyertességet ígér, ugyanis a vitás ügyek kis százaléka az, amit ilyen fekete-fehér módon meg lehet ítélni.

SZERINTÜNK NINCS OLYAN, HOGY A LEGJOBB ÜGYVÉD

Viszont ha a fenti szempontok szerint bízol meg jogi képviselőt, könnyedén megtalálhatod azt, aki a te ügyedben a legjobb ügyvéd lehet. Mi örülni fogunk annak, ha úgy ítéled meg, hogy segítségedre lehetünk a jogi ügyeidben.

Ha természetes, hogy a pénzügyeidet rendben tartod és kiszervezed könyvelőnek, a jogi ügyeidről is így kell gondolkodnod. Küldetésként tűztük ki azt, hogy az állandó jogi képviseletet a nagyvállalatok mellett a mikro-, kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé tudjuk tenni. Ennek érdekében alakítottuk ki kifejezetten a KKV-kra szabott Business csomagjainkat.

Foglalj időpontot az online időpontfoglaló rendszerünkön keresztül, vagy keresd fel irodánkat a megadott elérhetőségeink egyikén!

Ha a díjazással kapcsolatban érdeklődsz, ezen a linken akár az egyes ügytípusokra lebontva arról is olvashatsz, milyen szempontok szerint határozzuk meg a díjainkat:

Ajánljuk figyelmedbe blogunk korábbi bejegyzéseit is: