Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

5+1 SZEMPONT, HOGYAN VÁLASSZUNK ÜGYVÉDET

Az ügyvédválasztás a mai napig leggyakrabban ajánlás útján dől el. A rokon, a szomszéd, a kolléga, a régi barát – mindenki ismeri „a város legjobb ügyvédjét”, szerintük csak őt szabad megbízni, senki mást. De valóban az ajánlott ügyvéd lesz a legjobb választás az adott ügy intézésére? A cikk végén mutatunk 5 szempontot arra vonatkozóan, hogyan válasszunk ügyvédet – lehetőleg hosszú távra.

AZ ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB: MILYEN MEGOLDÁSRA VAN SZÜKSÉG AZ ADOTT ÜGYBEN?

Az ügyfélnek kell tudnia azt, hogy mire keres megoldást. Az ügyvédnek pedig azt, hogy ezt el lehet-e érni, és ha igen, akkor hogyan. A probléma felvázolásához természetesen nem szükséges a jogi szaknyelv precíz ismerete. Ügyvédként az is a dolgunk, hogy az ügyfelek előadásából megállapítsuk a megfelelő tényállást.

Ha az ügyfél meg tudja fogalmazni, hogy mit szeretne elérni, az már egy jó alapot tud adni a közös munkára. Ennek az elvárásnak azonban mind életszerűségében, mind jogi oldaláról reálisnak kell lennie. Ha az ügyvéd felhívja a figyelmet arra, hogy a kérés irreális vagy esetleg jogszabályokba ütközik, érdemes azt a tanácsot is elfogadni. Ez a „nulladik lépése” annak, mielőtt átgondoljuk, hogyan válasszunk ügyvédet.

MI AZ, AMI AZ ÜGYFÉLEN MÚLIK?

Ahhoz, hogy az ügyvéd sikeresen tudjon teljesíteni egy megbízást, egyrészt elengedhetetlen az, hogy az ügyfél 100%-ig őszinte legyen az ügyvédjével, másrészt pedig át kell adnia az üggyel kapcsolatos valamennyi releváns információt és iratot.

Legyél tisztában azzal, hogy az ügyfél az ügy ura

Az ügyfélnek kell, hogy bizonyos kontrollja legyen az ügye fölött. Az ügyfél nélkül ugyanis az ügyvédnek meg van kötve a keze. Az ügyvédnek nem szabad döntenie az ügyfele helyett, ugyanis a döntés következményeit nem az ügyvédnek kell viselnie. Ahelyett, hogy válaszolunk arra, hogy „mit tenne a helyemben”, alternatívákat kínálunk. Felvázoljuk azt, hogy melyik választásnak mi lehet az eredménye vagy mi benne a kockázat. A döntés azonban mindig az ügyfél kezében kell, hogy legyen.

Ugyanígy lehetetlen arra a számtalanszor feltett kérdésre választ adni, hogy „hány százalék az esélye” annak, hogy valami (például egy pernyertesség vagy pervesztesség) bekövetkezik. Az ügyvéd leginkább csak a saját ügyfele álláspontját ismeri, és – ha már peres eljárás volt a példa –, a bíróság az érem mindkét oldalát megvizsgálja, mielőtt döntést hozna. Ügyvédként legfeljebb azt tudjuk megítélni, hogy az ügyfél elmondása és a rendelkezésre álló információk alapján az adott pozíció számára kedvező vagy kedvezőtlen.

Az ügy urának lenni olvasatunk szerint azt is jelenti, hogy például egy határidőt természetes, hogy az ügyvédnek figyelembe kell vennie. Ennek azonban ugyanolyan természetesnek kell lennie az ügyfél számára is.

HOGYAN VÁLASSZUNK ÜGYVÉDET?

Erre természetesen nincsen örök igazság. Mégis azt gondoljuk, hogy van néhány szempont, ami alapján érdemes alaposabban tájékozódni annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa a szempontjainak megfelelő jogi képviselőt.

Szimpátia

Elsőre talán meglepőnek hangzik, de ahogyan ez minden emberi kapcsolat, úgy a munkakapcsolat alapja is. Az élet bármilyen területén hosszútávon csak azzal tudunk bizalmi kapcsolatot kialakítani, akivel ki tud alakulni egy legalább alapfokú, mégis kölcsönös szimpátia. Ez az ügyvéd-ügyfél viszonyban sincs másképp. Az ügyvédnek nyíltan kell kommunikálnia az ügyféllel (szerintünk ebbe az is beletartozik, hogy arról is tájékoztatást kell adni, ha az ügy állása nem kedvező), valamint átlátható tájékoztatást kell adnia a várható díjazásról és költségekről, valamint az ügy állásáról.

Ajánlás és ügyfélvélemények

A bevezetőben leírtak ellenére természetesen elismerjük, hogy semmi nem tudja felülmúlni az ajánlás erejét. Még mindig ez a legfontosabb szempontja annak, hogyan válasszunk ügyvédet. A 21. században azonban a különböző keresőkben, honlapokon és internetes csoportokban könnyedén meg lehet ismerni korábbi ügyfelek véleményeit. Ez megkönnyítheti azt a döntést, hogy valóban az ajánlott ügyvéd lesz-e a megfelelő választás az adott ügyben. Ehhez szorosan kapcsolódik a következő szempont.

Szakterületen való jártasság és specializáció – a legfontosabb kérdése annak, hogyan válasszunk ügyvédet

Javasoljuk, hogy tájékozódj és mindig az adott ügynek megfelelő területen kellően jártas jogi képviselőt bízz meg a feladat ellátásával. Ha a vállalkozásod életében munkajogi ügyekkel kapcsolatban merülnek fel kérdéseid, azokat valószínűleg nem azok az ügyvédek fogják a legrészletesebben megválaszolni, akik napi szinten büntetőtárgyalásokon látnak el védői szerepet.

Az ügyfelekkel való kapcsolattartás

Azt gondoljuk, nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ha egy ügyvéd nem tárgyaláson vesz részt vagy nem ügyfelet fogad, egy átlagos munkanapján általában több ügyfele több különböző ügyével foglalkozik. Fontos azonban, hogy minden ügyfél számára az ügy aktuális állásához igazodóan legyen elérhető és tartsa a kitűzött, valamint az általa vállalt határidőket.

Kommunikáció az ügyfél nyelvén

A legtöbb ügyfél számára a jogi szakkifejezések nehezen érthetőek. Azt gondoljuk, hogy ügyvédként az is a feladataink közé tartozik, hogy hogyan tudjuk a jogi szaknyelvet az ügyfél számára érthető módon „lefordítani” anélkül, hogy az veszítene a jogi jelentéstartalmából. Ügyféloldalról sem mellékes, hogy sikerül-e mindent megérteni, ami az üggyel kapcsolatos.

+1: Díjazás – ez is meghatározó szempontja annak, hogyan válasszunk ügyvédet

A fent leírtak ellenére természetesen nem gondoljuk azt, hogy a díjazást figyelmen kívül lehet hagyni az ügyvédválasztás során. Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Minden ügyfél megtalálhatja a maga szempontjainak megfelelő ügyvédet akkor is, ha számára az alacsony díjazás a legfontosabb és akkor is, ha a nemzetközi irodák szintjére és szaktudására van szükség.

REMÉLJÜK SIKERÜLT SEGÍTENI ABBAN, HOGYAN VÁLASSZUNK ÜGYVÉDET

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy az ügyvéd-ügyfél kapcsolat fokozottan bizalmi alapú. Ezért gondos mérlegelést igényel az, hogy valóban a megfelelő jogi képviseletet vedd igénybe. Így kerülhetnek hosszú távon is megbízható kezekbe jogi ügyeid. Ha kíváncsi vagy, hogy mi milyen szempontok szerint dolgozunk, ajánljuk figyelmedbe bemutatkozó oldalunkat, melyet IDE KATTINTVA érhetsz el.

JOGI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?

Foglalj időpontot az online időpontfoglaló rendszerünkön keresztül, vagy keresd fel irodánkat a megadott elérhetőségeink egyikén!

Ha a díjazással kapcsolatban érdeklődsz, ezen a linken akár az egyes ügytípusokra lebontva arról is olvashatsz, milyen szempontok szerint határozzuk meg a díjainkat:

Ajánljuk figyelmedbe blogunk korábbi bejegyzéseit is: