Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

A HÁZASSÁG FELBONTÁSA

A KSH statisztikái alapján az elmúlt néhány évben a megkötött házasságokhoz képest 20-30% között alakult a válások aránya. Ügyvédként azt tapasztalom, hogy a legtöbb ügyfél nincs tisztában a válóper (jogi nevén a házasság felbontása iránti peres eljárás) menetével. Ebben a bejegyzésben ezért igyekszem összegyűjteni a témával kapcsolatos legfontosabb információkat.

MUSZÁJ EZÉRT BÍRÓSÁGRA MENNI?

Igen, válás esetén egy bírósági eljárás elengedhetetlen. A Polgári Törvénykönyv ugyanis egyértelműen rögzíti, hogy a házasság a bíróság általi felbontással szűnik meg abban az esetben, ha azt valamelyik házastárs azért kéri, mert a házasság teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Ez különösen akkor igaz, ha a házastársak között az életközösség megszűnt és annak helyreállítására – az életközösség megszűnéséhez vezető folyamat, illetve a különélés időtartama alapján – nincs kilátás.

A házasság felbontása iránti keresetlevelet ahhoz az illetékes járásbírósághoz szükséges benyújtani, amelynek területén az alperes lakóhelye található, vagy amelynek területén a házastársak utolsó közös lakóhelye volt. A keresetlevélhez mellékelni kell a házassági, házasságból született kiskorú gyermek esetén pedig a születési anyakönyvi kivonatokat. A házasság felbontása iránti peres eljárás illetéke tételesen meghatározott, 30.000.- Ft-os összeg.

A válóperes eljárások két módon folytathatóak le: a házastársak közös megegyezésével, ennek hiányában azonban tényállásos bontóperre kerül sor.

HÁZASSÁG FELBONTÁSA KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL

Közös megegyezés esetén a bíróság a házasság megromlásához vezető körülmények vizsgálata nélkül bontja fel a házasságot. Ebben az esetben a házastársaknak az alábbi kérdésekben kell megegyezniük:

  • ha van közös kiskorú gyermek, a szülői felügyelet gyakorlása, illetve a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás gyakorlása,
    • érdemes tisztában lenni azzal, hogy ha a házastársak közös szülői felügyeletben állapodnak meg, a kapcsolattartás kérdésében nem kell megegyezniük, a gyermek lakóhelyét azonban meg kell határozniuk,
  • a gyermektartás díja, esetlegesen pedig a házastársi tartás díja, illetve
  • az utolsó házastársi közös lakás használata (akkor is, ha nem saját tulajdon, hanem bérlemény).

(A szülői felügyelettel, gyermektartásdíjjal és gyermekelhelyezéssel kapcsolatban egy későbbi bejegyzésben részletesebben is szót ejtek.)

Amennyiben a házasságból közös kiskorú gyermek nem született, úgy akár egyetlen tárgyaláson is lehetőség van közös megegyezéssel a házasság felbontására!

HÁZASSÁG FELBONTÁSA KÖZÖS MEGEGYEZÉS NÉLKÜL

Ha a felek „békés úton”, közösen nem tudnak megegyezni, abban az esetben az úgynevezett tényállásos bontóper. Ennek során a bíróság hosszas bizonyítási eljárást folytat le annak érdekében, hogy megállapítsa, hogy a házasság valóban teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Amennyiben az első tárgyaláson a bíróság békítési kísérlete nem vezet eredményre, és ha az a házastárs, aki ellen a pert megindították, nem kíván hozzájárulni a házasság felbontásához, úgy a felek egy elhúzódó és költséges tárgyalássorozat elébe fognak nézni. Ügyvédként éppen ezért mindenkinek javaslom, hogy a házastársak – az idő- és költségcsökkentés jegyében – igyekezzenek mindenben közösen megegyezni.

VÁLÁSKOR VAGYONMEGOSZTÁS?

Fontos tudni, hogy a házasság felbontása és a vagyonmegosztás váláskor két külön eljárás. Ezek egymástól függetlenül indíthatóak, a vagyon kérdésében tehát a válás jelen szakaszában nem szükséges megállapodni. A vagyonmegosztás legfontosabb tudnivalóiról itt olvashatsz:

A két eljárás egyetlen ponton kapcsolódik: akár a házasság felbontása, akár válás utáni vagyonmegosztás iránti perben mondták ki először az életközösség megszűnésének időpontját, úgy a másik eljárásban ezt az időpontot kell alapul venni.

HATÉKONY JOGI SEGÍTSÉG HÁZASSÁG FELBONTÁSA IRÁNTI ÜGYEKBEN

Érdemes már az életközösség megszűnését követően haladéktalanul ügyvédhez fordulni annak érdekében, hogy tisztában legyen a lehetőségeivel. Amennyiben házasság felbontásával kapcsolatban hatékony jogi segítségre van szükséged, foglalj időpontot az online időpontfoglaló rendszerünkön keresztül, vagy keresd fel irodánkat a megadott elérhetőségeink egyikén!

Ha a díjazással kapcsolatban érdeklődsz, ezen a linken akár az egyes ügytípusokra lebontva arról is olvashatsz, milyen szempontok szerint határozzuk meg a díjainkat:

Ajánljuk figyelmedbe családjogi cikksorozatunk további bejegyzéseit is: