Debrecen

Antall József u. 36., fsz. 1.

+36 20 445 8480

Hétfőtől-péntekig 8-17 között

Hétköznap: 8-17 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

CSOK-OS INGATLAN ELADÁSA, BÉRBEADÁSA – LEHETSÉGES?

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) lehetőségéről az elmúlt néhány évben valószínűleg az is hallott, aki nem vásárolt ingatlant vissza nem térítendő támogatással, illetve a 3%-os fix kamatozású CSOK hitellel. A CSOK esetében a támogatás egyik feltétele, hogy az ingatlan tulajdoni lapjára 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Azt azonban már kevesen tudják, hogyan lehet ezeket az ingatlanokat eladni (vagy elcserélni), illetve befektetésként hasznosítva bérbeadni.

MIT IS JELENT PONTOSAN AZ ELIDEGENÍTÉSI ÉS TERHELÉSI TILALOM?

Elidegenítési tilalom esetén az érintett időszak alatt nincs lehetőség az ingatlan tulajdonjogának átruházására (tehát sem eladni, sem elcserélni nem lehet), terhelési tilalom esetén pedig további teher (például még egy jelzáloghitel) nem jegyeztethető be rá. Az intézkedés célja az, hogy a vissza nem térítendő támogatások felhasználása során ne kerülhessen sor különböző visszaélésekre.

A banki hitellel finanszírozott lakások esetén is hasonló a helyzet, ugyanis a folyósított hitel összegének erejéig jelzálogjogot, valamint ennek biztosítására szolgáló elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be a bank javára a futamidő végéig.

Bármikor előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor a tulajdonos szeretné eladni a támogatott ingatlant – a győri Audi gyárban dolgozó mérnök a leendő debreceni BMW gyárban kap állást, szeretne az ottani ingatlana árából Debrecenben vásárolni egyet. Lássuk, milyen feltételek szerint teheti ezt meg!

HA AZ ELADÁST KÖVETŐ 60 NAPON BELÜL VÁSÁROL (VAGY CSERÉL), NEM KELL VISSZAFIZETNIE A CSOK-OT

Ekkor a CSOK-os ingatlan eladásáról szóló adásvételi szerződés (vagy csereszerződés) keltétől számított 60 napon belül szükséges megkötni a vásárolt ingatlan adásvételi szerződését (vagy csereszerződését), melyet az illetékes járási hivatal számára is be kell nyújtani (míg az eladást 30 napon belül kell bejelenteni). A CSOK csak abban az esetben vihető át teljes értékkel, amennyiben a vásárolt ingatlan alapterülete és/vagy értéke nagyobb az eladottnál, máskülönben a támogatás arányos összegben visszafizetendő. (Ha az alapterület és a vételár is kisebb, mindkét esetet kiszámolják, és a magasabb összeggel kell kalkulálni – cserénél azonban a fenti megkötéseket nem alkalmazzák.

Ha újépítésű ingatlan eladását követően használat lakás vásárlására kerülne sor, ez csak a CSOK-szerződés megkötését követő 5 éven belül lehetséges.

Ennek a lehetőségnek az egyetlen hátránya, hogy viszonylag gyorsan kell meglépni a váltást, ami tapasztalatom szerint nem mindig megy könnyen – ugyanakkor nem is megoldhatatlan feladat.

HA A VÁSÁRLÁST VAGY ÉPÍTKEZÉST KÖVETŐ 1 ÉVEN BELÜL ELAD, NEM KELL VISSZAFIZETNIE A CSOK-OT

A példabeli mérnökünk a vásárlás helyett dönthet úgy is, hogy építkezik, ebben az esetben 1 éven belül köteles értékesíteni a CSOK-kal támogatott lakást. Az eladást (vagy építkezést), illetve a vételt szintén a járási hivatalban kell bejelenteni, a támogatást pedig nem kell visszafizetni, ha átvezetik az új ingatlanra. (Újépítésű ingatlanról használtra váltás esetén, az előző esethez hasonlóan, 5 év elteltét követően lesz lehetőség.)

Ez a lehetőség viszont csak akkor működik, ha az új ingatlan vásárlásához vagy építéséhez rendelkezésre áll akkora önerő, hogy az előző ingatlan eladása nélkül is megoldható legyen a váltás.

HA 60 NAPON BELÜL NEM, DE 1 ÉVEN BELÜL VÁSÁROL VAGY 3 ÉVEN BELÜL ÉPÍTKEZIK, IDEIGLENESEN VISSZA KELL FIZETNI A CSOK-OT

Az első esetnél említettem, hogy a váltás nem mindig zökkenőmentes – ha 60 napon belül nem sikerült bejelenteni a vásárolt (vagy épített) ingatlant, akkor a támogatást ideiglenesen vissza kell fizetni. Ebben az esetben az eladástól számított 1 éven belül a vásárlást, 3 éven belül pedig az építést kell bejelenteni (de ezek a határidők legfeljebb egy alkalommal, 2 évre meghosszabbíthatóak). Abban az esetben is meg kell vásárolni, illetve fel kell építeni a következő ingatlant, ha lejárna a Magyar Állam 10 évre bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalma.

Az előző két példában ismertetett kritériumok hasonlóképpen érvényesek: az új ingatlannak nagyobb alapterületűnek kell lennie az előzőnél, valamint újépítésűből használt ingatlanba költözés esetén szintén érvényes az 5 éves moratórium.

MI A HELYZET A BÉRBEADÁSSAL?

Az ingatlanvásárlások szemmel látható hányada befektetési céllal valósul meg, így azok bérbeadás alapján kerülnek hasznosításra. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy – ahogyan azt a támogatás neve is mutatja: családi otthonteremtési kedvezmény – a támogatást kizárólag saját, illetve családi ottlakás céljából biztosítja az állam, a bérbeadás pedig a szerződéses feltételek megszegését jelenti, így egy esetleges “lebukás” esetén a folyósított összeget, valamint a kamattámogatást is vissza kell fizetni.

NA ÉS A BABAVÁRÓ HITEL?

A babaváró hitelek esetében jó hír, hogy nincsenek a fentiekhez hasonló szigorú szabályok, ugyanis a babaváró egy szabad felhasználású hitel, ami az ingatlanvásárláson kívül bármi másra fordítható. 

(A cikk elkészítéséhez a Bankmonitor összegzései nyújtottak segítséget.)